- 8 december 2020
- Door: Gastauteur
- Achtergrondinformatie
Dit interview verscheen eerder op www.tijdvoorelkaar.nl en is met toestemming overgenomen.
Goedele Liekens was niet alleen Miss Belgium en tv-presentatrice, ze is ook klinisch psycholoog, seksuoloog en nu zelfs politica. Ze vertelt over seks, tijd voor elkaar en het voordeel van sokken aan in bed.
Hoe kwam je erbij om seksuologie te studeren? Je had al een volledige studie afgerond en een goedlopende carrière.
“Als psycholoog was ik een tijd werkzaam in de gevangenis, daar kwam ik onder andere in aanraking met zedendelinquenten. Het viel mij op hoeveel invloed seksualiteit heeft op het gedrag van mensen. Seksualiteit beïnvloedt sterk wat mensen doen en hoe ze hun leven inrichten, het stuurt je leven. Dan heb ik het niet eens zozeer over de seksuele daad of enkel het verlangen daarnaar, maar over intimiteit in het algeheel.
Is dat wat je zo boeiend vindt aan seksualiteit, die intimiteit in het algemeen? Of zijn er ook andere aspecten die jou fascineren aan het onderwerp?
“Ja, ik zie seksualiteit dus breder dan alleen de daad. Seksualiteit is intimiteit. En intimiteit is zo cruciaal voor het welbevinden. Het is de drive om dingen te doen. Seksualiteit is daarmee dus meer de uitingsvorm van intimiteit. Knuffelen zie ik bijvoorbeeld ook als seksualiteit. Het gaat zoveel verder dan ‘de daad’ en dat boeit mij enorm.”
Seks gaat zoveel verder dan ‘de daad’.
Je hebt een tijd veel stellen begeleid als seksuoloog, nu doe je dat minder vanwege je werk in het Parlement. Wat waren veelvoorkomende vragen of problemen die je tegenkwam bij stellen?
“Eigenlijk vooral dat mensen nog maar op weinig manieren elkaar liefde tonen. In de beginfase van een relatie gaat dat zo vanzelf. Je bent helemaal blij als de ander thuiskomt uit werk en begroet hem of haar enthousiast. In de loop van de tijd wordt het normaler. Je neemt de ander gemakkelijk voor lief en toont je liefde voor hem of haar minder. Het zit ‘m in die kleine aanrakingen; gewoon even een aai over het haar of een hand op de schouder. Van die gebaren die tonen dat je de ander belangrijk vindt. Vaak wordt de kat meer geaaid dan de partner.”
Bedoel je dat seksuele issues vaak een diepere oorzaak hebben?
“Issues rondom seksualiteit hebben vaak hun oorzaak in de relationele problemen. Wanneer je elkaar die liefde niet meer toont, is het niet gek dat dit effect heeft op de seksuele intimiteit. Je kunt je voorstellen dat, wanneer je elkaar alleen nog bij het avondeten even spreekt, dit de intimiteit niet versterkt. Dan is het niet gek wanneer je partner geen zin meer heeft in seks. Volgens mij zien veel stellen over het hoofd dat ze eerst moeten werken aan de andere vormen van intimiteit.”
Hoe zie jij de rol van seksualiteit binnen een relatie?
“De seksuele intimiteit met je partner onderscheidt een romantische relatie van de relatie met een vriend of vriendin. Het is datgene dat je enkel met elkaar beleeft. Wanneer stellen geen seksuele intimiteit beleven, kunnen ze alsnog een prima relatie hebben als ze op andere manieren uiting geven aan hun intimiteit.”
Welke goede tip heb je zelf wel eens gekregen voor een goed seksleven?
“Haha, het klinkt wat simpel. Maar een van de beste tips is toch om sokken aan te doen. Wanneer je voeten warm zijn, bereik je sneller een orgasme. Ik heb dat ooit eens in een van mijn columns geschreven en sindsdien zijn er regelmatig vrouwen die mij bedanken voor die goede tip. Het is zo gemakkelijk, maar het heeft echt effect.”
Als je alle stellen in Nederland een tip mee mag geven om hun seksleven te verbeteren, of goed te houden, hoe luidt die tip dan?
“Hang in het huis kleine reminders op. Plak bijvoorbeeld stickers op gebruiksvoorwerpen om je eraan te herinneren dat je je liefde toont aan je partner. Dat hoeven echt geen grote dingen te zijn. Juist die kleine manieren – een aai over d’r haar, een hand op zijn schouder – laten zien dat je de ander bijzonder vindt. Schenk eens een glaasje wijn in voor de ander als hij of zij nog druk is. Die kleine dingen bouwen aan je intimiteit en daarmee aan de seksuele intimiteit.”
Een aai over d’r haar, een hand op zijn schouder, dat laat zien dat je de ander bijzonder vindt.
“En wat ook erg belangrijk is voor de seksuele intimiteit is goed met elkaar kunnen praten over gevoelens en verwachtingen. Als dat moeilijk is, raad ik stellen aan om begeleiding te zoeken om je hierbij te helpen.”
‘Tijd voor elkaar’ is een campagne die stellen aanmoedigt om meer tijd voor elkaar te maken. ‘Ons seksleven is nu 2,7^2 keer beter’ is een van de slogans die laat zien dat tijd voor elkaar maken een positief effect heeft op de seksuele relatie met je partner.
Wat zijn effecten die jij vanuit de wetenschap en jouw ervaring ziet van tijd voor elkaar maken op een relatie?
“De effecten van tijd voor elkaar op een relatie zijn zeker groot. Het hoeft niet een weekend Parijs te zijn. Denk gemakkelijker, bijvoorbeeld samen wandelen. Wandelen is sowieso een goede: wanneer je wandelt, ga je allebei dezelfde kant op. Dezelfde kant op lopen en kijken werkt psychologisch al goed.
Een heel mooie manier van tijd voor elkaar maken: elkaar innig omarmen en een van de twee vijf minuten de tijd geven om over zijn of haar gevoelens te spreken. Ongestoord praten zonder de ander te verwijten, dus in ik-zinnen spreken. Het doet zo goed om gehoord te worden! En de volgende dag mag de ander vijf minuten ongestoord spreken. Dat zijn manieren van tijd voor elkaar maken die heel goed zijn voor de relatie.”
Hoe kunnen stellen die meer tijd voor elkaar willen maken op een leuke manier werken aan hun seksleven volgens jou?
“Het is een wisselwerking tussen fysieke intimiteit en emotionele intimiteit. Wanneer je bijvoorbeeld samen gevoelens deelt, ben je automatisch ook bezig om aan de fysieke intimiteit te werken, en andersom. Het fysieke contact is als een kader waarbinnen je gevoelens kunt delen. Het versterkt de intimiteit.”
Willen jullie ook meer tijd voor elkaar maken?