- 7 december 2020
- Door: Gastauteur
- Achtergrondinformatie
Ze gingen samen jeugdwerk doen in de kerk. Er viel iemand uit, zoals dat gaat, en allebei hadden ze wat met tieners. Ze bereidden samen de avonden voor, stuurden even een appje hier en daar, gingen met de tieners een weekendje weg.
Na afloop namen ze de dag nog even door onder het genot van een drankje.
De vonk vloog over.
Het contact werd intenser en ze gingen met elkaar naar bed.
Een half jaar later komen hij en zijn echtgenote bij mij. Het is uitgekomen. Zijn vrouw is diep geschokt. Dit had ze nooit gedacht, alles ligt in puin.
Hij zit vol schaamte en zegt dat hij er gewoon is ingetrapt.
‘Ik was echt niet op zoek naar een ander, ons huwelijk was goed. Ik heb altijd gedacht: dat overkomt mij niet.’
‘Ja,’ reageert zijn vrouw vinnig. ‘Moet jij zeggen.’
Waarom hij dan toch doorging met deze relatie?
‘Ik schaamde me zo dat ik niets durfde te zeggen. Ik wilde het geheim houden en, geloof me, we wilden er allebei echt mee stoppen, maar dat lukte niet. Nu is mijn huwelijk kapot.’
Zij is juist die middag langs het hotel gekomen waar haar man en zijn vriendin afspraken, en daardoor kwam alles weer keihard bij haar binnen. Woedend schreeuwt ze hem toe: ‘Mijn hele leven is kapot, alles is anders. Ík ben degene die zich schaamt naar mijn familie toe, maar ook in de kerk. Ik voel me afgedankt. Hoe heb je dit kunnen doen?!’
Hij krimpt ineen en zegt dat hij deze razende uitbarstingen van haar niet meer aankan.
Het lijkt een hopeloze situatie.
Toch wist dit echtpaar elkaar weer te vinden
Het was geen gemakkelijke reis, maar een tocht met pijn, schaamte en wanhoop, woede en vergeving.
Wat nodig was
Ze moesten leren om hun gevoelens, in plaats van beschuldigingen te uiten.
Ze moesten elkaar leren bevragen, in plaats van voor de ander in te vullen.
Ze moesten leren huilen om het gemis van wat ooit vanzelfsprekend was.
Ik bevraag, vertaal, geef opdrachten
Het vertrouwen groeit vooral wanneer hij durft te vertellen wat hij voelt. Uiteindelijk durft hij te delen dat hij nog best wel aan die ander denkt. Dat hij soms verdrietig is…
Juist deze openheid, hoe pijnlijk ook, geeft zijn vrouw het gevoel dat hij zich voor haar opent. Dat geeft haar vertrouwen. Ze stelt zich zachter op en dan komt ook zij langzaam in beweging: van razende woede en pijn om het verlies, durft ze haar eigen kwetsbaarheid te tonen.
Overspel? Het kan iedereen overkomen!
Maar juist het besef dat het je kan overkomen is een soort beschermlaag. Als je openheid kent in je huwelijk, kun je gedachten en gevoelens over een ander gelijk openleggen naar je partner.
Dat kan moeilijk en confronterend zijn, maar het geeft wél veiligheid.
Deze blog is geschreven door Carolien Pape. Carolien werkt als EFT therapeut en biedt onder andere relatietherapie aan stellen die te maken hebben (gehad) met overspel.