Verliefd op een ander: vertel ik dat mijn partner?

Flirt - een romanceAchtergrondinformatieVerliefd op een ander: vertel ik dat mijn partner?

Je ziet de bui al hangen, dát gaat je partner natuurlijk niet leuk vinden. En ach, het stelt heus niet zo veel voor. Het is eigenlijk het vertellen niet waard. Gewoon wat gevoelens als je de ander ziet… een beetje geflirt.

Kun je een verliefdheid beter geheim houden, of zit er toch wat in om het, hoe onschuldig ook, te vertellen aan je partner?

Maar het stelt echt niet veel voor…

‘Het zijn gewoon wat gevoelens, ik ga er heus niks mee doen.’ In het begin hoeft het inderdaad niet veel voor te stellen. Maar onze hersenen werken nu eenmaal op zo’n manier dat die spanning, dat fijne gevoel van verliefdheid, doorontwikkelt als er niks aan gedaan wordt.

Voor je het weet ben je aan het fantaseren over de ander. Of zoek je die persoon net even wat vaker op dan je normaal zou doen, je appt vaker, gaat je best doen om goed over te komen… en ga zo maar door.

Vergelijk het met een sneeuwbal. Bovenaan de berg kan een sneeuwbal heel klein beginnen, je ziet ‘m amper op de grote besneeuwde helling. Maar wanneer het balletje eenmaal rolt, wordt het alleen maar groter.

Die tendens, de steeds sterker wordende gevoelens, doorbreek je wanneer je ze bespreekt met je partner. Om in die metafoor te blijven: de sneeuwbal wordt gestopt en groeit niet groter.

Maar dat gaat mijn partner niet leuk vinden…

Dat vindt mijn partner niet leuk…

Nee. Daar kunnen we lang of kort over zijn. Natuurlijk is het niet leuk om te horen dat je partner gevoelens voor een ander heeft. Maar andersom zal dat ook wel eens het geval zijn. Het gebeurt de meeste mensen in een levenslange relatie dat ze eens (of vaker) verliefd worden op een ander.

Hoor je dit het liefst van je partner als het nog een onschuldige gedachte is, of pas wanneer er al volop heen-en-weer geflirt wordt… of meer?

Misschien past hier het gezegde: ‘better safe than sorry’.

Maar hoe start ik zo’n gesprek?

Misschien een gek idee, maar waarom zou je niet eens in de zoveel tijd standaard elkaar vragen: ‘Hé, we hebben het er een tijdje geleden over gehad. Hoe voel je je nu met betrekking tot verleidingen? Is er iemand waartoe je je aangetrokken voelt? Of is er iets waarover je het wilt hebben?’
Zo maak je het voor elkaar makkelijk(er) om erover te beginnen.

Er een eerste keer zomaar over beginnen is natuurlijk nog wat lastig. Wees dan eerlijk en vertel dat je het spannend en moeilijk vindt, maar dat je toch wat wilt bespreken.

Leg uit waarom je dit zegt: niet om de ander te kwetsen, maar juist om openheid te geven en daarmee de verliefde gevoelens te tackelen.

Vermijd verwijten aan de ander: ‘Omdat jij mij geen aandacht geeft..’ en spreek zoveel mogelijk in ik-zinnen: ‘Ik merk dat ik die aandacht erg nodig heb en me daardoor aangetrokken voel tot…’

Vaker samen praten over relatiethema’s?

Hoe vaker je goede gesprekken hebt met je partner, hoe gemakkelijker het is om ook gevoelige thema’s aan te snijden.

Vind je dit toch lastig? Volg dan samen met je partner een Marriage Course. Tijdens zeven avonden krijg je input over diverse thema’s en ga je met je partner het gesprek aan over zaken als conflicten (oplossen), (schoon)familie, seks en vergeving.

Kijk op www.marriagecourse.nl voor een Marriage Course bij jullie in de buurt.

Deze blog is geschreven door Dorine Sommer. Dorine werkt als (relatie)manager van de Marriage Courses bij Alpha Nederland en traint/coacht kerken bij het nadenken over relatieondersteuning in de gemeente. De Marriage Course heeft tot doel om stellen, kerkelijk of niet, te inspireren in hun relatie. Aan de hand van zeven thema’s spreken partners dan over thema’s als communicatie, vergeving, seks etc.