Meer weten? Een paar tips om je op weg te helpen

Flirt - een romanceAchtergrondinformatieMeer weten? Een paar tips om je op weg te helpen

Groot Nieuws Radio sprak met therapeut Ferdinand Bijzet over de verschillende fases waar je als stel doorheen gaat als je verder wilt na overspel. Ook de (korte) afleveringen waarin familiemediator Pauline Schonewille en theoloog Alain Verweij spreken over echtscheiding en de rol van de kerk, zijn de moeite waard.

In 2018 was psychotherapeut Esther Perel te gast bij Zomergasten. Deze aflevering is helaas niet terug te kijken, maar gelukkig heeft Esther ook een aantal boeken geschreven en TedTalks gegeven.
Google op: Esther Perel TedTalk en je vindt afleveringen over verschillende relatiethema’s.

Leestip: De vijf talen van de liefde

De vijf talen van de liefde is al jarenlang een veelgelezen titel. In dit boek, geschreven door de christelijke therapeut Gary Chapman, worden vijf talen onderscheiden waarop we onze liefde laten blijken:

  • door het geven van het beste deel van onze tijd
  • door bemoedigende woorden
  • door cadeaus
  • door hulpvaardigheid
  • door lichamelijke aanraking

Als jij een liefdestaal spreekt die je partner niet begrijpt, komt je liefde niet over. Dit boek laat je, aan de hand van voorbeelden, zien hoe je de eerste liefdstaal van je partner kunt herkennen en ontdekken.

Leestip: Erotische intelligentie en Liefde in verhouding

In het boek Erotische intelligentie gaat Esther Perel in op de paradox tussen liefde en lust.
In Liefde in verhouding zoekt ze naar antwoord op de vragen: Waarom gaan we vreemd? Waarom bedriegen gelukkige mensen elkaar? Waarom doet ontrouw zoveel pijn? Betekent een affaire altijd het einde van een huwelijk?

Van beide boeken heb ik veel geleerd: hoe kijken we tegen relaties aan? Wat zoeken we bij die ander en is ons ideaalplaatje van relaties wel zo realistisch? Als je interesse hebt in dit onderwerp, kan ik je beide boeken zeker aanraden.

Leestip: Wie wij zijn

In Wie wij zijn belicht de auteur Frank Koerselman thema’s als identiteit, levensbeschouwing en zingeving, waarbij hij laat zien dat psychologische behoeften die we hebben van nature tegenstrijdig zijn. Vrij en onafhankelijk zijn, gaan slecht samen met je veilig en geborgen weten. Hoe meer je voor het ene kiest, hoe onbereikbaarder het andere wordt.

Dit boek gaat niet zozeer over jouw relatie met je partner, maar het is zeker interessant als je meer wilt weten over maatschappij-brede ontwikkelingen op het gebied van relaties en omgaan met elkaar.

Natuurlijk is bovenstaand lijstje niet compleet. Zie het als een startpunt als jij je wilt verdiepen in relatieproblemen en de (mogelijke) achterliggende oorzaken.