Daten maar! Ook als je al een relatie hebt

Flirt - een romanceAchtergrondinformatieDaten maar! Ook als je al een relatie hebt

Denk eens even terug aan je eerste date. Het eerste afspraakje met je partner. Gingen jullie naar de film? Of zaten jullie in een restaurantje in elkaars ogen te staren? Het kan haast niet anders of je hebt positieve herinneringen aan het daten.
Gek eigenlijk dat we stoppen met daten, zodra we een vaste relatie hebben. Hoe komt het dat we stoppen met daten, terwijl het zo goed is om elkaar beter te leren kennen?

Alweer een week voorbij

Onderzoek toont aan dat bijna 30% van de Nederlanders in een duurzame relatie minder dan 2 uur tijd maken voor hun partner. Per week.
En laat nu juist tijd voor elkaar een sleutel zijn voor een sterke en gelukkige relatie. Misschien is het toch de moeite waard om weer te daten… met je partner!

Zo kun je daten; met en zonder kinderen!

Nu vraag je jezelf wellicht af: leuk dat daten, maar hoe doe je dat als je het druk hebt? Volg deze vier stappen en ontdek zelf hoe daten in jullie leven past.

Stap 1: Plan tijd samen in
Het is wel duidelijk dat je niet automatisch tijd samen hebt. Plan elke week, maand en jaar een date samen. Wekelijks tijd voor elkaar thuis, maandelijks eropuit en jaarlijks een nachtje of weekendje weg.
Zoek uit wat de beste tijd voor jullie samen is. Het kan handig zijn om een vast moment in de week te plannen: maandagavond, of woensdag rond de lunch.
Als jullie erg druk zijn, plan dan een aantal maanden vooruit.

Stap 2: Bedenk wat jullie gaan doen
Maak de dates voor jullie beiden leuk. Bedenk wat jullie fijn vinden om samen te doen. Gezellig met z’n tweetjes uit eten, een avondwandeling, een spelletje spelen, samen koken, iets lekkers drinken met een kaasje of vuurkorf erbij.
Hebben jullie kinderen?
Zorg dat ze eerst op bed liggen en eet daarna uitgebreid met z’n tweetjes. Of plan jullie date onder schooltijd.
Wanneer de kinderen ouder zijn, kunnen ze misschien wel een avondje alleen thuisblijven zodat jullie eropuit kunnen.

Stap 3: Geef jullie tijd samen prioriteit
Houd vast aan geplande momenten. Laat werk, opvoeding of sporten niet voorgaan. Zo laat je je partner zien dat hij/ zij jouw volle aandacht en prioriteit krijgt.

Stap 4: Bescherm jullie tijd samen
Voorkom onderbrekingen en storingen zoals telefoon, computer, bezoekers, televisie. Laat je niet afleiden door notificaties, e-mails of telefoontjes.

Bonustip 1: Verrassingsdates

Wil je wat meer spanning? Verwen elkaar maandelijks met verrassingsdates. Verzin en organiseer een verrassingsdate voor jouw partner. Houd geheim wat jullie gaan doen, zodat jullie er al voorpret aan beleven. Jouw partner weet alleen de dag en het tijdstip.
Leg je partner tijdens de date lekker in de watten doordat alles al geregeld en uitgedacht is. Wissel bij de volgende date om en laat jezelf verrassen.

Bonustip 2: Probeer iets nieuws

Probeer eens iets nieuws uit, zoals een theatervoorstelling of een escaperoom, bezoek een foodfestival, volg een workshop salsadansen, ga chocolade fonduen in het donker of laat elkaar geblinddoekt verschillende gerechtjes proeven.
Lijkt daten je leuk, maar heb je geen tijd of inspiratie om alles zelf te bedenken en organiseren? Doe dan een Marriage Course. Dat zijn 7 dates met diner voor twee en verdieping voor je relatie. Kijk op www.marriagecourse.nl voor een Marriage Course bij jullie in de buurt.

Deze blog is geschreven door Dorine Sommer. Dorine werkt als (relatie)manager van de Marriage Courses bij Alpha Nederland en traint/coacht kerken bij het nadenken over relatieondersteuning in de gemeente. De Marriage Course heeft tot doel om stellen, kerkelijk of niet, te inspireren in hun relatie. Aan de hand van zeven thema’s spreken partners dan over thema’s als communicatie, vergeving, seks etc.